Publisert av Einar Rønningen 5/4-2021
Ikke alle er like interessert i teknologi. Det er helt naturlig. For de dette gjelder kan det være ganske frustrerende å bli tvunget til å bruke PC til nesten alt; Nettbank, Altinn, Digipost, forsikringer. Denne lista kunne vært betydelig lengre. Når du da har funnet motet til å finne frem datamaskina og den endelig har startet opp tapetseres nærmest skjermen med meldinger: "Din lisens på antivirus må fornyes", "Nettleseren er utdatert. Oppdater til nyeste versjon for å fortsette" eller noe i den duren. Når du da endelig har navigert deg igjennom alt dette, så er også batteriet tomt, slik at du må finne frem laderen og i verste tilfelle starte maskina på nytt før du da endelig får betalt den &%¤#"& regninga...
Chromebook er en PC med et litt annerledes operativsystem. Veldig enkelt forklart er det en hybrid mellom en smarttelefon og en PC. Operativsystemet kalles ChromeOS, og du møtes av den velkjente Google Chrome nettleseren hver gang du starter opp maskina.
Chromebook som bærbar PC ble lansert allerede i 2014, men det er i de siste få årene at den har økt i popularitet. Rent estetisk så ser den ut akkurat som en annen vanlig bærbar datamaskin: du har en nedfoldbar skjerm, et tastatur og ei museplate. Hvis du myser litt ekstra over tastaturet ser du noen forskjeller fra både Mac og Windows, men det er i den retningen at det faktisk er færre knapper med mindre dobbeltfunksjon enn sine mer kjente brødre i datamaskinverdenen.
På sidene (vanligvis) finner du også USB-kontakter, ladekontakt og i noen tilfeller kortlesere og en plass å plugge inn internettkabelen om du ikke vil bruke trådløst.
Chromebook kan gjøre alt du vanligvis gjør på en hjemme-PC. Du kan surfe på internett, betale de &%¤#@£$ regningene, lese e-aviser, se på Netflix, bla gjennom bildene du tok fra Hellas-turen i 2018 og så mye, mye mer. Det finnes også spill for de som ønsker å trimme hjernen eller bare vil fordrive litt tid.
Sikkerhetsmessig er en Chromebook et supert valg for de som ikke er interessert og vil sette seg inn i ting som antivirus, malware og andre ting en datamaskin tar skade av. Selvfølgelig finnes det ingen ting som er 100% sikkert, men sannsynligheten for en virusinfeksjon på en Chromebook er veldig lav. Dette er blant annet fordi du ikke kan installere programmer som er skrevet for Windows eller MacOS. Du er i stedet støttet av Googles Play Butikk som på en smarttelefon med Android. Driverproblemer er heller ikke et tema du vil komme borti.
I bruk oppleves Chromebook som rask. Siden ChromeOS tar betydelig mindre plass, og ikke har samme kompleksiteten som for eksempel Windows eller MacOS går arbeidsflyten mye lettere. Dyre tilleggstjenester som Microsoft Office er erstattet av Googles kontorapplikajonspakke som består av blant annet Google Docs (dokumentbehandling) og Google Sheets (regneark). Disse er selvfølgelig kompatible i filformat med både Microsoft XML og open-source filformater slik at du kan sende et selvlaget julekort med eller uten bilder til både slekt og venner. Du kan også åpne og redigere tekstfiler og regneark. PDF-formatet er heller ingen problem; PDF kan åpnes i Chrome nettleser på de aller fleste plattformer. Ingen ekstraprogram er nødvendig for å se over for eksempel en kontoutskrift. Å skrive ut en kjøpekontrakt for bilen du selger til nabogutten er heller ingen problem. De fleste nyere skrivere støtter nemlig utskrift via trådløst nettverk, og å installere en slik skriver på en Chromebook er mye enklere og raskere enn du tror. Ekstra programvare er nemlig ikke nødvendig. Du må bare huske at skriveren må kobles til det trådløse nettverket ditt.
Driftstiden på batteriet også bra. Det er ikke uvanlig å forvente en plass fra 7 til 10 timers brukstid på en lading, litt avhengig av hvilken modell du velger. Ladingen er dessuten ganske kjapp, da de fleste modeller bruker USB-C som standard ladeplugg.
Oppdateringer lastes automatisk, men de trer ofte ikke i kraft før du starter maskina på nytt. ChromeOS vil gi deg en beskjed om dette, men du trenger ikke foreta deg noe hvis det ikke passer. Apper oppdateres fra Play Butikk på akkurat samme måte som en Androidtelefon.
Chromebook er bygd for å være tilkoblet til internett stort sett hele tida, og da gjerne trådløst. Dette betyr også at noen bakdeler må det nødvendigvis være, tenker du? Om det er en bakdel eller ikke er opp til hver enkelt å vurdere, men de rimeligste kommer med begrenset lagringskapasitet på ned i 32GB. Dette er i utgangspunktet ikke noe problem, for bilder kan enkelt lastes opp fra smarttelefonen og til skylagring (Google Foto og er standard på alle Chromebooks) slik at diskplassen ikke okkupereres av dette. Alt av dokumenter, strikkeoppskrifter og noter til korøvelsen kan enkelt håndteres av Google Disk, som også er standard. Dette systemet krever likevel en ting: du MÅ ha en Google-konto. Dette koster ingen ting å opprette, og har du ingen hjelper Chromebook deg med å sette en opp for deg under førstegangs oppstart, akkurat som en Android-telefon. Har du likevel bruk for mer lagringsplass har nesten alle modellene et spor for å sette inn et minnekort. Artikkelforfatterens eksemplar er en 64GB-utgave med et ekstra minnekort på 128GB, slik at lagringsplass ikke er noe å tenke på med det første. Fakatisk så ble denne artikkelen publisert med nevnte Chromebook.
E-post er heller ingen problem da de aller fleste e-posttilbydere opererer med nettbasert e-post, som også er mye tryggere å bruke enn et dedikert e-postprogram.
Tech-specs:
Når det kommer til spesifikasjoner på prosessor og minne (RAM) har ikke dette like stor betydning som en konvensjonell PC. Poenget her er at ChromeOS er betydelig mindre komplisert enn mange andre operativsystemer slik at det ikke setter like store krav til dette.
Lagringsmediet i en Chromebook er som regel en eMMC-disk i de rimeligere modellene, og en 2,5" SSD i de litt dyrere. Modellene med SSD har da også vanligvis betydelig større lagringskapasitet, men dette gjenspeiles også i prisen.
Skjermstørrelsen er fra 10,1" til 15,6", og de finnes også med berøringsskjerm. Noen har også skjerm som kan vendes helt rundt slik at de kan brukes som et nettbrett. Skjermene er generelt gode, bildet flyter godt selv når du ser på film, og lysstyrken endrer du veldig enkelt med to dedikerte knapper på tastaturet.
Av tilkoblinger så er det ikke uvanlig at det bare er en USB-A på siden, men du får som oftest to USB-C i tillegg. Ekstra skjerm kan kobles til via en USB-C til HDMI-adapter slik at du kan benytte en større skjerm om du skal bruke den til litt kontorarbeid. Trådløs mus og eksternt tastatur støttes også, men på grunn av ofte lite USB-A porter anbefales det å bruke iallefall mus via Bluetooth i steden for den vanlige USB-antenna.
Chromebook kan støtter også Chromecast, slik at du kan sende bildet trådløst over til en Chromecast eller et produkt som støtter Chromecast-funksjonen.
Nettverksadapteret er normalt 802.11AC, men det forventes at versjoner med WiFi6 blir vanligere i tiden som kommer.
Prismessig er Chromebook lavere priset enn maskiner med Windows, og betydelig lavere enn MacBook.
Se hva ERtek kan tilby her, eller ta kontakt for en forespørsel.
COPYRIGHT © 2022 ERtek Rønningen ENK